02 / 05 / 2024

Yıllık emlak vergisi ne kadar?

Yıllık emlak vergisi ne kadar?

1319 sayılı kanuna göre Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki yıllık emlak vergisi ne kadar?İşte yıllık emlak vergisi oranı..


Yıllık emlak vergisi ne kadar?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisi, Türkiye sınırlarında yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergiyi taşınmaz malın sahipleri ödüyor. 


Kanuna göre emlak vergisinde mükellefiyet; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.


Emlak vergisi çevre temizlik vergisi gibi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ,ikinci taksitler ise Kasım ayında 1 aylık dönem içerisinde yapılıyor.Vergi ödemesi yapmayan mükellefler için ilk taksit ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor.

Peki yıllık emlak vergisi ne kadar?


Yıllık emlak vergisi ücreti, taşınmazın değeri üzerinden ve emlak vergisi oranları ile yapılan hesaplama ile bulunuyor. 2015 yılı emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:,


Emlak vergisi oranları 2015...

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


İşyeri ve dükkan gibi diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arazilerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1.


Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Emlak vergisi borcum ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com