23 / 11 / 2024

Yıkım tebligatına rağmen çıkmayan kiracılar için ne yapılır?

 Yıkım tebligatına rağmen çıkmayan kiracılar için ne yapılır?

Kentsel dönüşüm uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre veriliyor.Peki Yıkım tebligatına rağmen çıkmayan kiracılar için ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Yıkım tebligatına rağmen çıkmayan kiracılar için ne yapılır?

Kentsel dönüşümde riskli bina tespiti için maliklerden en az birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslı büro, şirket ve üniversitelerden birine müracaat etmesi gerekiyor.


Yapılan incelemeler sonucunda yapının riskli yapı olarak tespit edilmesi durumunda raporu iki gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne gönderiyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce rapor inceleniyor, raporda eksiklik varsa tamamlanması isteniyor. Yapı riskli yapı ise on iş günü içinde tapuya yapının riskli yapı olduğu bildiriliyor.  


Kentsel dönüşüm uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre veriliyor. Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlar tarafından yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunuluyor. Peki yıkım tebligatına rağmen çıkmayan kiracılar için ne yapılır?


Kentsel dönüşüm projesinden faydalanmak isteyen kat maliklerinin riskli konutunda kiracı olması halinde, kiracının kendisine verilen süre içerisinde evi tahliye etmesi gerekiyor. Riskli binanın yıktırılması için maliklere verilen süreler içerisinde riskli binayı tahliye etmeyen malik veya kiracılar İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne bildiriliyor.


Yine kiracıların, riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma iş ve işlemlerini engellemesi halinde 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuluyor.


Kanunen, riskli alanlardaki yapılar ile riskli yapılara verilen elektrik, su ve doğalgaz hizmetleri durdurulabiliyor. Burada amaç, vatandaşı mağdur etmek değil, tam aksine can güvenliği bakımından, vatandaşın riskli olan bir binada oturmasına engel olmak oluyor.  

Kentsel dönüşüm kredisi hangi bankalar veriyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com