23 / 11 / 2024

Yıkım tebligatı nedir?

 Yıkım tebligatı nedir?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak tespit edilen yapılara yıkım tebligatı gönderiliyor. Peki bu yıkım tebligatı nedir? Yıkım tebligatı neleri içerir? Yıkım tebligatına itiraz edilebilir mi? İşte yanıtı...


Yıkım tebligatı nedir?

Riskli yapı tespitine yapılan itirazların teknik heyet tarafından reddi veya riskli yapı tespitine hiç itiraz edilmemesi nedeniyle tespitin kesinleşmesi sonrasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü riskli yapının yıkımı konusunda gerekli tebligatların yapılmasını ve gerektiği halde yıkılmasını ilgili Belediye Başkanlığı veya İl Özel İdaresinden ister.

Riskli olarak tespit edilen taşınmaz mülkün bulunduğu yerde mevcut Belediye Başkanlığı veya yetkili ise İl Özel İdaresi tarafından yapı maliklerine tebligat gönderilir.

Söz konusu tebligatta;

-Yıkım için verilen sürenin maksimum 60 gün olduğu;

-60 günlük süre içerisinde yapı malikleri tarafından yıkımın yapılmadığı tespit edilirse, yapının Belediye Başkanlığı tarafından yıktırılacağı belirtilerek son bir 30 günlük ek sürenin yapı maliklerine verileceği;

-Ek süre ile birlikte verilen süreler içerisinde yıkımın gerçekleşmediği tespit edilirse Belediye Başkanlığı elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin durdurulması için ilgili kurumlara yazı yazılacağı ve ayrıca mülki amirliğe (valilik, kaymakamlık gibi) riskli yapının yıktırılmadığının bildirileceği;

-Verilen süreler içerisinde yıkımı gerçekleştirilmeyen riskli yapıların yıkımının ilgili mülki amirlik tarafından yapılacağı; Yıkım masraflarının dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanacağı ve sonrasında yıkım masraflarının maliklerin tapu kaydına arsa payı oranında müşterek ipotek belirlemesinde bulunularak müteselsilen tahsil edilmeye çalışılacağı bildirilir.

Yıkım tebligatına itiraz..

Riskli yapıların yıkımına itiraz edilemiyor. Kat maliki İdare Mahkemesine dava açma hakkına sahip oluyor ancak; 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu gereğince açılacak davalarda yürütmenin durdurulması için karar alınamıyor.

Buna karşın, idari işlemin haksız olarak gerçekleştiği idare mahkemesinde tespit edilirse; maddi tazminat söz konusu olabiliyor.