12 Haziran 2015 tarihinde 29384 sayılı Resmi Gazete'de yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı. işte yönetmelik esasları..
Yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik!
29384 sayılı Resmi Gazete'de 12 Haziran 2015 tarihinde
yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı.Yönetmeliğin esasları aşağıda yer alıyor:
YÖNETMELİK
Kamu İhale Kurumundan:
YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 ‒ 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 35 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi ile yedinci fıkrasına, 36 ncı maddesinin altıncı ve onuncu fıkralarına, 39 uncu maddesinin dokuzuncu ve onbirinci fıkralarına, 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (f) ve (g) bentlerine “yeminli mali müşavir” ibaresinden önce gelmek üzere “serbest muhasebeci,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir ve mali müşavir raporu” ibaresi “yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.
a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;
1) Yapım yönteminin ekonomik olması,
2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
3) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırılır.
c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.
(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.
(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ve açık ihale veya Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde, ikinci fıkranın (a), (b) veya (c) bendindeki seçeneklerden birisinin kullanılması zorunludur.
(5) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ve belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.
(6) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif sorgulaması yapılamayacak alımlar listesinde yer alan işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK003.0/Y sayılı 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (b)/(c) Bentlerine göre Yapılacak İhaleye Davet Formundaki “[iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla gönderilmiştir./tarafınıza elden tebliğ edilmiştir]” ibaresi “[tarafınıza elden tebliğ edilmiştir./iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla/EKAP üzerinden/faksla gönderilmiştir.]” şeklinde değiştirilmiş ve aynı formda yer alan“[İdarenin elektronik posta adresi (varsa)]” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK012.0/Y sayılı Ön Yeterlik Değerlendirmesinde Yeterli Bulunmayan/Listeye Giremeyen Adaylara Sonucun Bildirilmesine İlişkin Form, KİK012.1/Y sayılı 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (a)/(d)/(e) Bentlerine Göre Yapılan İhalelerde Yeterlik Değerlendirmesinde Yeterli Bulunmayan İsteklilere Sonucun Bildirilmesine İlişkin Form ile KİK014.2/Y sayılı 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (a)/(d)/(e) Bentlerine Göre Yapılan İhalelerde Teknik Görüşme Sonucunda Şartları Sağlamayanlara Bildirim Formunda yer alan “4734 sayılı Kanunun 55 inci maddesinde belirtilen süre” ibareleri “on gün” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK015.4/Y sayılı Karma Teklif Mektubu standart formunda yer alan “Tebligat Adresi” ibaresi “Adresi” olarak değiştirilmiş, “Elektronik posta adresi (varsa)” ibaresi ile 4 üncü madde ve (2) numaralı dipnot yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK019.1/Y sayılı Kesinleşen İhale Kararının Bildirilmesi standart formunda yer alan “süresi içinde 4734 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca şikayet başvurusunda bulunulabilecektir.” ibaresi “……..4 gün içinde [idaremize şikayet başvurusunda bulunulabilir5/Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir6/ ……7 İdare Mahkemelerinde dava açılabilir]8.” şeklinde değiştirilmiş, buna bağlı olarak aşağıdaki (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı dipnotlar eklenmiştir.
“4 İdare tarafından ilgisine göre 4734 sayılı Kanunun 55 inci ve 56 ncı maddeleri ile İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelikte belirtilen süreler veya 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda yer alan dava açma süresi dikkate alınarak yazılacaktır.
5 4734 sayılı Kanunun 55 inci maddesinde öngörülen idareye şikayet başvurusunun mümkün olduğu hallerde veya kısmi teklif verilmesine açık ihalelerde iptal edilen kısımların bulunması durumunda ihalede geçerli teklif kalmaması nedeniyle ya da ihalede geçerli teklif olmakla birlikte bazı tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmadığı ve/veya kaynakların etkin kullanımının gerçekleşmediği gerekçesiyle ilgili kısımlara ilişkin ihalenin iptal edildiği durumlarda bu seçenek yazılacaktır.
Ancak aktarılan gerekçe ile ihalenin iptal edildiği durumlarda, iptal işleminden önce herhangi bir şikayet başvurusunun olması halinde, başvuru veya teklifi değerlendirme dışı bırakılan aday veya isteklinin, teklifinin geçerli olduğuna ve bu nedenle ihalenin iptal edilmemesi gerektiğine yönelik olarak 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında öngörülen beş günlük süre içerisinde doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunması da mümkün olduğundan, madde metninin her iki seçeneği ve her iki seçeneğe ilişkin (4) numaralı dipnotta belirtilen süreleri içerecek şekilde yazılması gerekmektedir.
6 Kısmi teklif verilmesine açık ihalelerde iptal edilen kısımların bulunması durumunda ilgili kısımlara ilişkin ihalenin iptali kararının herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu sonrasında alınması durumunda iptal edilen kısımlara yönelik başvurular bakımından bu seçenek yazılacaktır. İptal edilmeyen kısımlar bakımından yapılacak başvurular için (4) ve (5) numaralı dipnotlarda belirtilen hususlara uygun başvuru yolu ayrıca yazılacaktır.
7 Kısmi teklif verilmesine açık ihalelerde iptal edilen kısımların bulunması durumunda ilgili kısımlara ilişkin ihalenin iptali kararı öncesinde herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu bulunmaması durumunda bu seçenek ve yetkili İdare Mahkemesi yazılacaktır. İptal edilmeyen kısımlar bakımından yapılacak başvurular için (4) ve (5) numaralı dipnotlarda belirtilen hususlara uygun başvuru yolu ayrıca yazılacaktır.
8 Kuruma yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine Kurul tarafından başvuru sahibinin teklifinin geçerli olduğuna dair düzeltici işlem kararının verildiği ancak idarenin ihalenin iptali kararını geri alarak düzeltici işlem kararının gereğini yerine getirmediği hallerde, ihalenin iptali kararına karşı yapılacak başvurular ile (5) ve (6) numaralı dipnotlarda belirtilen hallerin gerçekleşmediği durumlarda verilen ihalenin iptali kararlarına karşı yapılacak başvuruların doğrudan idari yargı mercilerine yapılması gerektiği belirtilecektir.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK019.2/Y sayılı İhale İptal Kararının Bildirilmesi Formu ile KİK019.3/Y sayılı Bütün Başvuruların veya Tekliflerin Reddedilmesi Sebebiyle İhalenin İptal Kararının Bildirilmesi Formunun son cümlesinden önce gelmek üzere aşağıdaki cümle ile buna bağlı (3), (4), (5), (6) ve (7) numaralı dipnotlar eklenmiştir.
“Bu kararın bildiriminden itibaren ……..3 gün içinde [idaremize şikayet başvurusunda bulunulabilir4/Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir5/ ……6 İdare Mahkemelerinde dava açılabilir]7.
3 İdare tarafından ilgisine göre 4734 sayılı Kanunun 55 inci ve 56 ncı maddeleri ile İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelikte belirtilen süreler veya 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda yer alan dava açma süresi dikkate alınarak yazılacaktır.
4 İhalede geçerli teklif kalmaması nedeniyle ya da ihalede geçerli teklif olmakla birlikte bazı tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmadığı ve/veya kaynakların etkin kullanımının gerçekleşmediği gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği durumlarda bu seçenek yazılacaktır.
Ancak aktarılan gerekçe ile ihalenin iptal edildiği durumlarda, iptal işleminden önce herhangi bir şikayet başvurusunun olması halinde, başvuru veya teklifi değerlendirme dışı bırakılan aday veya isteklinin, teklifinin geçerli olduğuna ve bu nedenle ihalenin iptal edilmemesi gerektiğine yönelik olarak 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında öngörülen beş günlük süre içerisinde doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunması da mümkün olduğundan, madde metninin her iki seçeneği ve her iki seçeneğe ilişkin (3) numaralı dipnotta belirtilen süreleri içerecek şekilde yazılması gerekmektedir.
5 İhalenin iptali kararının herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu sonrasında alınması durumunda bu seçenek yazılacaktır.
6 İhalenin iptali kararı öncesinde herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu bulunmaması durumunda bu seçenek ve yetkili İdare Mahkemesi yazılacaktır.
7 Kuruma yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine Kurul tarafından başvuru sahibinin teklifinin geçerli olduğuna dair düzeltici işlem kararının verildiği ancak idarenin ihalenin iptali kararını geri alarak düzeltici işlem kararının gereğini yerine getirmediği hallerde, ihalenin iptali kararına karşı yapılacak başvurular ile (4) ve (5) numaralı dipnotlarda belirtilen hallerin gerçekleşmediği durumlarda verilen ihalenin iptali kararlarına karşı yapılacak başvuruların doğrudan idari yargı mercilerine yapılması gerektiği belirtilecektir.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK024.1/Y sayılı Bilanço Bilgileri Tablosunun Belgeyi düzenleyen kısmındaki “YMM/SMMM” ibaresinden sonra gelmek üzere “/SM” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK031.1/Y sayılı İş Bitirme/Durum/Yönetme/Denetleme Belgelerinin Kullanılmasına İlişkin Ortaklık Durum Belgesinin (1) numaralı dipnotunda yer alan “yeminli mali müşavir” ibaresinden önce gelmek üzere “serbest muhasebeci,” ibaresi, “Bu belgenin” ibaresinden sonra gelmek üzere “serbest muhasebeci veya” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK031.3/Y sayılı Mezuniyet Belgesinin Kullanılmasına İlişkin Ortaklık Durum Belgesinin (1) numaralı dipnotunda yer alan “yeminli mali müşavir” ibaresinden önce gelmek üzere “serbest muhasebeci,” ibaresi, “Bu belgenin” ibaresinden sonra gelmek üzere “serbest muhasebeci veya” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-2’de yer alan Açık İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartname, Ek-4’te yer alan Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartname, Ek-5’te yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 İnci Maddesinin (b), (c) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartname ile Ek-6’da yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 İnci Maddesinin (a), (d), (e) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 4 üncü maddelerinin başlıkları “İhale dokümanının görülmesi ve temini ile EKAP’a kayıt zorunluluğu” şeklinde değiştirilmiş ve madde sonlarına aşağıdaki madde eklenmiştir.
“4.5. İdarelerin ve adına ihale dokümanı satın alınacak Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişilerin EKAP’a kayıtlı olması zorunludur. Ortak girişimlerde ise Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişi ortakların tamamının bu koşulu sağlaması gerekir.”
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-2’de yer alan Açık İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartname ve Ek-5’te yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (b), (c) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 7.1 inci maddesinin (h) ve (ı) bentlerine “yeminli mali müşavir” ibaresinden önce gelmek üzere “serbest muhasebeci,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-2’de yer alan Açık İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 33.2 nci maddesine ait (30.1) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“30.1 (1) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, bu madde aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.
“Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
(2) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ihalelerde, bu madde idare tarafından aşağıdaki (I), (II) ve (III) numaralı seçeneklerden biri seçilerek düzenlenecektir.
(I) “İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
(II) “Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
(III) “Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir.””
MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-3’de yer alan Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 4 üncü maddesinin başlığı “Ön yeterlik, ihale dokümanının görülmesi ve temini ile EKAP’a kayıt zorunluluğu” şeklinde değiştirilmiş ve madde sonuna aşağıdaki madde eklenmiştir.
“4.6. İdarelerin ve adına ön yeterlik dokümanı veya ihale dokümanı satın alınacak Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişilerin EKAP’a kayıtlı olması zorunludur. Ortak girişimlerde ise Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişi ortakların tamamının bu koşulu sağlaması gerekir.”
MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-3’de yer alan Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 7.1 inci maddesinin (f) ve (g) bentlerine “yeminli mali müşavir” ibaresinden önce gelmek üzere “serbest muhasebeci,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-4’de yer alan Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 33.2 nci maddesine ait (24.1) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“24.1 (1) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, bu madde aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.
“Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
(2) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ihalelerde, bu madde idare tarafından aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.
“ İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.””
MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-5’de yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (b), (c) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 34.2 nci maddesine ait (30.1) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“30.1 (1) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, bu madde aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.
“ Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 41.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
(2) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ihalelerde, bu madde idare tarafından aşağıdaki (I), (II) ve (III) numaralı seçeneklerden biri seçilerek düzenlenecektir.
(I) “İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 41.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
(II) “Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 41.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
(III) “Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir.””
MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-6’da yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (a), (d), (e) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 7.1 inci maddesinin (g) ve (ğ) bentlerine “yeminli mali müşavir” ibaresinden önce gelmek üzere “serbest muhasebeci,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-6’da yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (a), (d), (e) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 38.2 nci maddesine ait (29.1) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“29.1 (1) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, bu madde aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.
“ Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 45.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”
(2) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ihalelerde, bu madde idare tarafından aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.
“İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 45.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.””
MADDE 21 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 22 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.