İskan ve oturma belgesi olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi,inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlamasını ifade ediyor.Peki yapı kullanma izin belgesi nasıl çıkarılır?
Yapı kullanma izin belgesi nasıl çıkarılır?
Yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için yapının sahip olması gereken belge olarak karşımıza çıkıyor.
Yapı kullanma izin belgesi,iskan belgesi ve oturma izni belgesi olarak da ifade ediliyor.
Söz konusu izin belgesi olmayan meskenlerde oturuma yasal olarak izin verilmiyor. Ayrıca yapı kullanma izin belgesi olmayan dairelerde oturan kimseleri ciddi yaptırımlar beklediği gibi, elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları da yüksek fiyat tarifesinden hesaplanıyor.Peki yapı kullanma izin belgesi nasıl çıkarılır?
Yapı kullanım izin belgesi çıkarmak için yapı sahipleri ya da vekalet verdikleri kişiler, hazırlanan dilekçe ile belediyelere ya da valiliklere başvuru yapılması gerekiyor.Yapı kullanma izin belgesi yani iskan alabilmek için başvuru yaparken istenen evraklar şu şekilde:
Yapı kullanma izin belgesi için gereken belgeler;
* Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,
* Tapu kaydı bilgileri,
* Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi,
* Dış Kanal Belgesi (İZSU),
* Telekom Olur Yazısı,
* Proje Müellifleri Raporu,
* Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu,
* Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),
* Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,
* SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.
Yetkililerin bu belgeyi verebilmesi için yapının, aplikasyonu, su basmanı, temeli, ısı yalıtımı ve kaba inşaatının yapılmış ve bitmiş olması gerekiyor.
Yapıda her şey uygunsa Yapı Denetim kuruluşunun uygunluk raporları alındıktan sonra Yapı Kullanma İzni düzenleniyor. Yapı uygun bulunmadığı takdirde ise 30 gün süre veriliyor ve bu 30 günlük süre içerisinde eksikliklerin tamamlanması isteniyor.
Yapı kullanma izin belgesi alınmazsa ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com