Yeni yapılan bir yapıda oturum izninin olması için yapı kullanma izin belgesinin alınması gerekiyor.Peki yapı kullanma izin belgesi alınmazsa ne olur?
Yapı kullanma izin belgesi alınmazsa ne olur?
İmar Kanununa göre yeni yapılan ve inşaat çalışmaları biten bir binada oturum izninin olabilmesi için bağlı bulunulan belediyeden yapı kullanma izin belgesinin alınması gerekiyor.Yapı kullanma izin belgesi iskan olarakta ifade ediliyor.
Yapı kullanma izin belgesi almak için belediyeye başvuru yapılması gerekiyor.Belediye tarafından söz konusu yapının tasdikli projesine ve imar planına uygun olarak yapıldığı inceleniyor.Eğer yapı, projesine veya imar plana uygun olarak yapılmadıysa o yapıya yapı kullanma izin belgesi verilemiyor.
Fakat herhangi bir eksiklik yoksa yapı projeye uygun olarak yapıldıysa en geç otuz içinde yapı kullanma izin belgesi veriliyor.Peki yapı kullanma izin belgesi alınmazsa ne olur?
Yapı kullanma izni belgesi alınmamış ise onaylı projenin dışına çıkılmış, yani inşaatın şema ve şekli değişmiş veya inşaatın alanı büyütülmüş ise müteahhitler o yapıya yapı kullanma izni belgesi alamıyor. Böyle yapılara yapı kullanma izni belgesi alınabilmesi için genel bir imar affının olması gerekiyor.
Yapı kullanma izni belgesi alınmaması bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunları şöyle sıralayabiliriz;
- İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden faturaya yansıtıyor,
-Elektrik yüksek tarifeden ödeniyor,
-Yapı kullanma izni belgesi olmayan dairelere kimi bankalar konut kredisi vermiyor.
Yapı kullanma izin belgesi harcı nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler