27 / 04 / 2024

Yapı kullanım izin belgesi nereden alınır?

Yapı kullanım izin belgesi nereden alınır?

Yapı kullanma izni, yapıların inşaat çalışmaları sonlandıktan sonra alınması gereken izin olarak karşımıza çıkıyor.Peki yapı kullanım izin belgesi nereden alınır?


Yapı kullanım izin belgesi nereden alınır?

Yapı tamamlandıktan sonra, tüm bağımsız bölümler için verilen ve bağımsız bölümlerin amacına uygun olup olmadığına dair düzenlenen belgeye yapı kullanım izin belgesi deniyor. 


Bu belge, yapının tasdikli projesine ve imar planına uygun olarak yapıldığı anlamına geliyor. Eğer yapı, projesine veya imar plana uygun olarak inşaa edilmediyse o yapıya yapı kullanma izin belgesi verilemiyor.


Binada yapı kullanım izin belgesi yoksa, bu durumun gayrimenkul sahiplerine ve kiracılarına bazı dezavantajları oluyor.Belgenin olmaması halinde elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. 


Çünkü yapı kullanım izin belgesi olmaması yapının resmi olarak hala inşaat durumunda olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, bu abonelikler ev üzerinden alınamıyor.


Bazı bankalar bazı yapı kullanım izin belgesi olmayan evlere kredi veremiyor. Bunun nedeni ise her bankanın müşteri portfoyünün farklı olmasından kaynaklanıyor.Peki yapı kullanım izin belgesi nereden alınır? 


Yapı kullanım izin belgesi alabilmek için mülk sahiplerinin ya da vekalet verdikleri kişilerin, hazırlanan dilekçe ile bağlı bulundukları İmar ve Şehircilik Bakanlığına başvurmaları gerekiyor.

Yapı kullanma izin belgesi için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com