17 / 05 / 2024

Tapuda ipotek tesis ücreti 2015!

Tapuda ipotek tesis ücreti 2015!

İpotek tesis edilirken belli masraflar da ödenmesi gerekiyor. Peki ipotek tesis ücreti ne kadar? İşte ipotek tesis ücreti 2015...


Tapuda ipotek tesis ücreti 2015!

İpotek; Halen mevcut veya ileride mevcut olacak , yahut vücut bulması muhtemel olan , herhangi bir alacağın temini için taşınmazın teminat gösterilmesi oluyor.


 İpotek talep üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlem olarak ifade ediliyor. Satışlarda arta kalan miktar için kanuni ipotek (1. derece) öneriliyor. 


İpotekte miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştiriliyor ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını koruyor.İpotek tesis edilirken  belli masraflar da ödenmesi gerekiyor. Peki ipotek tesis ücreti ne kadar? 


Tapuda ipotek tesis ücreti 2015...

1.3.1 İpotek tesisi işleminden bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.

1.3.2

Birden fazla taşınmazın ipotek tesisi işleminde; ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak, ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.4 Satış ve İpotek Tesisi İşlemi

1.4.1 Tek işlemde hem taşınmazın satışı hem de ipotek tesisi yapıldığında iki adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


1.4.2

Tek işlemle birden fazla yapılan satış ve ipotek tesisi işleminde; satış işlemi için belirlenen döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ipotek tesisi işlemleri için ipotek tesisi işlemlerinde belirlenen döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


1.5

Taksim, mal değişim sözleşmesi, bağış ve ölünceye kadar bakma sözleşmesi işlemlerinde ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.6 Kat irtifakı tesisi, doğrudan kat mülkiyeti tesisi ve ferdileşme işlemlerinde ilk bağımsız bölüm için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ilave her bir bağımsız bölüm için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.7 Suret olarak verilen tapu senedi ve ipotek belgesi için yöresel katsayıya bakılmaksızın belge başına maktu olarak 25,00 TL 27,00 TL

Tapuya ipotek koyma dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com