29 / 03 / 2024

Tapu döner sermaye harcını kim öder?

 Tapu döner sermaye harcını kim öder?

Taşınmaz devir işlemlerinde ödenmesi gereken harç oranları bulunuyor.Tapu işlemlerinde döner sermaye harcı da ödenmesi gereken masraflar arasında yerini alıyor.Peki tapu döner sermaye harcını kim öder?


Tapu döner sermaye harcını kim öder?

Tapu döner sermaye işletmesine dair esaslar, 6083 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında açıklanıyor.


6083 sayılı kanun gereğince Tapu döner sermaye işletmesi genel müdürlüğü, ürettiği her türlü tapu, kadastro, harita ve arşiv bilgi ve belgeleri ile sunduğu hizmetlerden gelir elde etmek üzere merkez veya bölge müdürlükleri bünyesinde döner sermaye işletmeleri kuruyor.


Döner Sermaye: Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine kanunlarla verilen asli ve sürekli kamu görevlerine bağlı olarak ortaya çıkan ve genel idare esaslarına göre yürütülmesi mümkün olmayan mal ve hizmet üretimine ilişkin faaliyetlerin sürdürülebilmesi için, kamu idaresine bağlı olarak kurulmuş işletmelere tahsis edilen sermayeye deniyor.


Genel Müdürlük faaliyetlerinin gerektirdiği araç, gereç, satın alma, bakım, onarım, yapım, sigorta, kiralama, araştırma, tanıtım, temsil, eğitim giderleri, yurtdışında yürütülecek proje giderleri, kadastro hizmetlerinin yapılması, yenilenmesi, güncellenmesi ve her türlü harcamalar döner sermaye gelirlerinden karşılanabiliyor.


Tapu döner sermayesi için elde edilen gelir ortak bir havuzda biriktiriliyor ve kurum içinde çalışan personel  döner sermayeden pay alabiliyor.


2015 yılına ait tapu döner sermaye harcı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün açıklanan tarifesine göre;Tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olarak belirleniyor.


Tapu döner sermaye harcı alıcı tarafından ödeniyor.




Kat mülkiyeti tapusu masrafı!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler