28 / 03 / 2024

TAKPAS sistemi nasıl çalışır?

 TAKPAS sistemi nasıl çalışır?

TAKPAS,Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce üretilen veya arşivlenen verilerin elektronik ortamda veya doküman olarak kişi ve kurumların paylaşımına açılmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.Peki TAKPAS sistemi nasıl çalışır?işte TAKPAS sistemine ilişkin bilgiler..


TAKPAS sistemi nasıl çalışır?

TAKPAS hizmetleri, kurumlar ve kişilerin internet sayfaları ile ulaşabilecekleri etkileşimli sorgulamalar ve kendi yazılım uygulamaları içerisine ekleyecekleri bölümler ile sorgulama yapmalarına olanak verecek internet servislerinden oluşuyor.


Tüm sorgulamalarda kurum ve kişilerin almaya yetkili olduğu ve TAKPAS'ta bulunan bilgiler sorgu sonucu olarak gönderiliyor. Kurumlar ve kişilere yetkisi dahilinde olmayan bilgilerin gönderilmesi engelleniyor.Mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları, icra ve iflas müdürlükleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının görevleriyle ilgili taşınmaz verilerine erişimi protokol düzenlenerek belirlenebiliyor.


Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile taşınmaza ilişkin konularda faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler kendi işleriyle sınırlı olmak üzere, düzenlenecek protokol kapsamında gerekli verilere erişebiliyor.Taşınmaz malikleri ile taşınmaz üzerinde hak sahibi olanlar, elektronik kabul beyanı ile oluşturulan sözleşme şartları dahilinde verilere erişebiliyor.Peki TAKPAS sistemi nasıl çalışır?


8 Mart 2015'te Resmi Gazetede yayımlanan Tapu ve Kadastro Verilerinin Paylaşımı Hakkında Yönetmelikte TAKPAS sisteminin nasıl çalıştığına ilişkin bilgilere şu şekilde yer veriliyor:


(1)Ülke düzeyinde veri talebi veya sorgulama yapılabilmesi için Genel Müdürlük ile protokol veya sözleşme yapılması zorunludur.


Tapu Sicili Tüzüğü 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca kendi işleriyle sınırlı olmak üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve taşınmaza ilişkin konularda faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler ile imzalanan protokoller kapsamında yapılacak sorgulamalar için ek-3 belgenin ilgililerce doldurulması gerekir.


(3) TAKPAS'tan hizmet alanların yapabileceği sorgulamalar, sorgulama sonucu olarak gönderilen bilgiler ve erişilebilecek internet sayfaları kurum veya kullanıcı bazında Genel Müdürlükçe belirlenir. Hizmet alanların kendilerine verilen yetkiler dışında işlem yapması ve bilgi alması engellenir.


(4) TAKPAS'tan alınan verilere ait çıktılarda kurum adı, kullanıcı adı, tarih ve saat bilgisi yer alır.


(5) Erişim ve paylaşım işlemleri ile sonuçlarına, erişilen ve paylaşılan verilerin kullanımına ait kütük (log) kayıtlarının her iki tarafın kendi sisteminde tutulduğunun bilindiği taraflarca protokolde veya sözleşmede imza altına alınır.


(6) Genel Müdürlüğün yazılımda güncelleme ve yenileme yapma hakkı saklıdır.


Tapu kadastro paylaşım sistemi esasları nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com