19 / 05 / 2024

Sıfır oranlı emlak vergisi şartları nelerdir?

Sıfır oranlı emlak vergisi şartları nelerdir?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Buna karşın bazı evlere sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor ve vergi alınmıyor.Peki sıfır oranlı emlak vergisi şartları nelerdir?


Sıfır oranlı emlak vergisi şartları nelerdir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm taşınmazlar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.Emlak vergisinin mükelelfi taşınmaz malın sahibi oluyor.


Emlak vergisinde sıfır oranlı emlak vergisi de bulunuyor.Bu vergiden yararlananlar emlak vergisinden  muaf tutuluyor.Sıfır oranlı emlak vergisinin bazı şartları bulunuyor.Peki sıfır oranlı emlak vergisi şartları nelerdir?


Sıfır oranlı emlak vergisi kapsamında 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Vergiden muaf olan kişilerin beeldiyeye dilekçe yazarak bu durumu bildirmeleri gerekiyor. Aksi halde muafiyet bildiriminde bulunmayan kimseler mükellef olarak görünüyor.


Muaf olunduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi belediyeye müracaat edilerek geri alınabiliyor.


Vergiden muaf olmayan kişiler ise vergiyi iki eşit taksit şeklinde ödemekle yükümlü oluyor.vergini 1.taksiti Mart,Nisan,Mayıs aylarında,2.taksiti Kasım ayında ödeniyor.


Ödemeler taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek yapılıyor.Aynı zamanda e-belediye sistemini kullanan belediyelerin internet sayfasında da vergi ödenebiliyor.

Emlak vergisi muafiyeti için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com