28 / 04 / 2024

Şantiye şefi nasıl istifa eder?

 Şantiye şefi nasıl istifa eder?

Şantiyenin denetlenmesinden sorumlu şantiye şefinin istifa etme hakkı da bulunuyor.İstifa için bazı şartlar aranıyor.Peki şantiye şefi nasıl istifa eder?İşte şantiye şefi istifası..


Şantiye şefi nasıl istifa eder?

Şantiye şefi, şantiye içerisindeki işlerden görevli oluyor ve inşaat mühendisleri şantiye şefi olabiliyor.Şantiyelerde şantiye şefi bulundurma zorunlu oluyor.


Şantiye şefinin;İnşaat ve organizasyonu sağlamak,mevzuata, mevzuatın gerekliliğine, kurallarına uymak,yapı denetleme defteri tutmak,iş güvenliği ve sağlığına uymak,içerisinde bulunduğu işin ruhsatını ve izin belgesini imzalamak,işlerin sürekliliğinden, denetimden sorumlu olmak gibi görevleri bulunuyor.


Şantiye şefinin işe başlamadan önce hizmet sözleşmesi yapması gerekiyor ve imza atıldıktan sonra işe başlayabiliyor.Bir şantiye şefinin işe başlarken bazı hükümlülükleri bulunduğu gibi işten ayrılması durumunda da bazı şartlar aranıyor.


Bir inşaattaki şantiye şefliği görevinin sonlanması için şu belgelerden birinin gerçekleşmesi gerekiyor:


-Yapı kullanım izin belgesi,

-Yapının tamamlanmış olduğuna dair İlgili idarece düzenlenmiş belge,

-İlgili idarece onaylanmış, seviye tespit tutanağı ile İnşaat Mühendisi/Mimarın şantiye şefliği görevinin sona erdiğini bildirir belge,

-İnşaat Mühendisi/Mimarın söz konusu yapıda adının bulunmadığını gösterir ilgili idarece onaylı Yapı Denetim Sistemi (YDS) kayıtlarından alınmış YİBF belgesi,

-İnşaat Mühendisi/Mimarın istifa dilekçesinin ilgili idarece işleme konulduğunu gösterir belge veya tebliğ edildiğini gösterir noter tebliğat belgesi.

Notlar;

a) Yapıya ilişkin bilgiler, ilgili idarece, etüt ve proje müelliflerinin, fenni mesullerin, yapı müteahhitlerinin ve şantiye şefi mimar veya mühendisin üyesi bulunduğu meslek odasına,üyelik kayıtlarına işlenmek üzere bildirilir. (3194 sayılı İmar Kanunu, Madde:28/(5.Paragraf))

b) İdareler sorumluluk alan mimar ve mühendislerin yaptıkları işlemlere ilişkin bilgileri herayın ilk haftası içinde ilgili meslek odalarına bildirir. (Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği,

Madde:5/(b))



Şantiye şefi nasıl olunur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com