27 / 04 / 2024

Şantiye şefi kimler olabilir?

 Şantiye şefi kimler olabilir?

Şantiye şefi, müteahhit adına işin yapılmasını teknik ve idari bakımdan yürütmekten sorumlu oluyor.Peki şantiye şefi nasıl olunur?Şantiye şefi kimler olabilir?Şantiye şefi olmanın şartları nelerdir?


Şantiye şefi  kimler olabilir?

Şantiye süresi boyunca şantiyede bulunması gereken şantiye şefinin, müteahhit adına işin yapılmasından teknik ve idari bakımdan yürütülmesinden sorumlu oluyor.


Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği Uygulamaları ile ilgili yapılan açıklamaya göre sadece mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi ve elektrik mühendisleri şantiye şefi olabiliyor.


Şantiye şefi olmak için gerekenler Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeleri Hakkında Yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Şantiye şefi  kimler olabilir?

Yönetmelik kapsamında madde 10'nda yer alan esaslara göre;şantiye şefinin, yapım işinin uzmanlık alanına uygun olmak üzere mimar, mühendis veya bunlara ilişkin teknik öğretmen veya tekniker olması şartı aranıyor.


Şantiye şefi; yapım işinin konusu, niteliği, büyüklüğü, imalâtın özel ihtisas gerektirip gerektirmediği de gözetilerek belirleniyor.Yapı müteahhidi, bu maddedeki şartları haiz olması halinde şantiye şefliğini üstlenebiliyor. Bu durumda ayrıca şantiye şefi bulundurma şartı aranmıyor.


Şantiye şefi, görev yaptığı ilin sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemiyor ve bu Yönetmelikte belirtilen toplam m2 sınırları aşılmamak kaydıyla aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebiliyor.


Şantiye şefi nasıl istifa eder?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com