Ruhsatı olmayan evlerin tespit edilmesi halinde idareler, inşaatı durduruyor.Peki ruhsat olmayan eve ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı..
Ruhsat olmayan eve ne yapmalıyım?
İmar kanununa uygun bir şekilde inşaat yapımına başlama izni verilen belge inşaat ruhsatı olarak tanımlanıyor.Ruhsat alınmadan inşasına başlanılan evler ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen evler kaçak yapı olarak ifade ediliyor.
Ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının tespit edilmesi halinde, yapı mühürlenerek inşaat durduruluyor.Peki ruhsat olmayan eve ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı..
Ruhsatsız yapı için belirlenen tarihe kadar yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılması talebinde bulunabiliyor.
Yapının yıkılmaması için, kaçak tespit tarihinden itibaren aykırılığın giderilmesi için tespit tarihinden itibaren süre 30 gün oluyor. 30 gün içerisinde gerekli düzenlemeler yapılmaz ise yapı yıkılıyor.
Ruhsata aykırılık olan evde, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür kaldırılabiliyor.
Ruhsatsız yapıya ruhsat almak için dilekçe de yazılması gerekiyor.Ruhsatsız yapıya ruhsat alma dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor:
Ruhsatsız yapıya ruhsat alma dilekçesi..
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
….. (Şehir)
İlimiz……………………….…mah ……. ada ………… pafta ……… parselde ……..……………… adına kayıtlı taşınmaz üzerinde ruhsatsız olarak başlanan ……. katlı inşaata ruhsat verilmesi için gereğini arz ederim.
…../……/2015
Yapı Denetim Şirketi
Ekler:
-Tapu (güncel onaylı)
-Binanın kadastral tespiti ve yerleşim planı
-İmar durumu (güncel onaylı)
-Normal ruhsat evraklarının tümü
Ruhsatsız ev yapmanın cezası nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com