21 / 11 / 2024

Rızai taksim sözleşmesi örneği!

Rızai taksim sözleşmesi örneği!

Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye rızai taksim sözleşmesi deniliyor.Peki rızai taksim sözleşmesi nasıl yapılır?İşte rızai taksim sözleşmesi örneği..


Rızai taksim sözleşmesi örneği!

Gayrimenkul tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor. Taşınmazın tamamı bir tek kişiye ait olmasına tam  mülkiyet adı verilirken,taşınmaz bir tek kişiye ait değil de birden çok kişiye ait olmasına toplu mülkiyet yani hisseli tapu adı veriliyor. 


Hisseli tapu, bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidi olarak biliniyor. Hisseli tapularda taşınmazın sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ortaklardan hangisinin, taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu ise tapuda belirtilmiyor.


Ancak taraflar kendi aralarında taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Bunun için kendi aralarında rızai taksim sözleşmesi imzalanması gerekiyor..Peki rızai taksim sözleşmesi nasıl yapılır?


Taraflar ınkendi aralarında taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebilmesi için yaptığı rızai taksim sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor:


Rızai taksim sözleşmesi örneği!


BİR TARAFTAN : ........... (Ad-Soyad, Vergi Numarası:........) 

DİĞER TARAFTAN : ........... (Ad-Soyad, Vergi Numarası:........) 


Aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır. 


Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, .... Köyü/Mahallesi ..... ada, .... parsel numaralı 500 metrekare yüz ölçümündeki “arsa” vasıflı taşınmaz mal ile ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 490 metrekare yüz ölçümündeki “kagir ev ve arsası” vasıflı taşınmaz mal, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 900 metrekare yüz ölçümündeki “bağ ve ev” vasıflı taşınmaz mal, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 41.115 metrekare yüz ölçümündeki “tarla” vasıflı taşınmaz malların 1/2 hissesi ..........., 3/12 hissesi ........, 1/12'şer hissesi ......., ....... ve .......... adına kayıtlı iken; bu kez, bunlardan ........ ve ....... ın müştereken Ceyhan Noterliğinden vermiş oldukları 19.9.1995 tarih ve 4357 sayılı vekaletnameleri ile..........ı vekil tayin ettiklerinden, .......... kendisi adına bizzat ve müvekkilleri adına vekaleten, ........ ve ....... ise bizzat işleme katılarak aralarında yapmış oldukları rızai taksim neticesinde ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 500 metrekare yüz ölçümündeki “arsa” vasıflı taşınmaz mal............'a,  ....Köyü/Mahallesi ..... ada, ....parsel numaralı 490 m2 yüz ölçümündeki “kagir ev ve arsası” vasıflı taşınmaz mal ............a, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 900 m2 yüz ölçümündeki “bağ ve ev” vasıflı taşınmaz mal ..........a, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 41.115 m2 yüz ölçümündeki “tarla” vasıflı taşınmaz mal ise ½ şer hisselerle ......... ve ..........a isabet edecek şekilde taksim ettiklerini ve bu taksim akdinin tapuya tescilini talep ettiklerini ifade ve beyandan sonra; taraflar devamla, taşınmaz malın geçmiş zamana ait emlak vergisinin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarının, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre taraflarca bildirilen bu değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi hâlde aradaki farkın Vergi Usul Kanunu‟na göre taraflardan kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından kendilerine bildirildiğini karşılıklı ifade ve beyan ettiler...........

Rızai taksim sözleşmesi nedir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com