19 / 04 / 2024

Rızai taksim sözleşmesi nedir?

 Rızai taksim sözleşmesi nedir?

Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidi hisseli tapu oluyor.Hisseli tapu işlemlerinde karşımıza rızai taksim sözleşmesi çıkıyor.Peki rızai taksim sözleşmesi nedir?


Rızai taksim sözleşmesi nedir?

Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidi hisseli tapu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür tapularda hissedarların isimleri belli oluyor ancak taşınmaz üzerinde hangi bölüme sahip oldukları tapu üzerinde belirlenmiyor.


Gayrimenkul sahibi olurken dikkat edilmesi gereken konuların başında hisseli tapu geliyor. Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının adlarının ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun taşınmaz alırken büyük önem arz ediyor. 


Hisseli tapuda önemli bir konu da şu ki hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge oluyor. Yani hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. 


Hisseli tapu sahipleri arasında çıkabilecek anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için kendi aralarında hangi bölgenin kimin olduğuna dair yazılı bir hazırlayabiliyor.Peki rızai taksim sözleşmesi nedir? 


Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” adı veriliyor.


Bu sözleşme gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı bir sözleşme olup, tapuya yansıyan herhangi bir özelliği bulunmuyor.Gayrimenkulün hisseli tapu senedi daha önceki hali ile kalmaya devam ediyor.

Rızai taksim sözleşmesi nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com