01 / 05 / 2024

Risk tespiti yaptırmak zorunlu mu?

 Risk tespiti yaptırmak zorunlu mu?

Riskli yapıların tespiti,malikler tapu ve kimlik fotokopisi ile kentsel dönüşüm firmalarına müracaat ederek risk tespiti yaptırılıyor.Peki risk tespiti yaptırmak zorunlu mu?


Risk tespiti yaptırmak zorunlu mu?

Ömrünü tamamlamış, eski binalar için kentsel dönüşüm kararı alınabiliyor.Kentsel dönüşüm için öncelikle risk tespiti yaptırmak gerekiyor.Riskli bina raporunun alınması kentsel dönüşüme dahil edilmesi istenen yapılar için zorunlu oluyor.


Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar alınmıyor ,risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterli oluyor.


Riskli yapı tespitleri ve yıkım işlerinin masraflarını malikler karşılanıyor.Riskli yapı tespiti ile yıktırma işlemlerinin Bakanlık veya İdare tarafından yapılması halinde,tespit işleminin masrafı ile yıktırmanın masrafları,ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor ve tapu müdürlüğünce,binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunuluyor.


Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlüğüne bildiriliyor ve tapu kütüğüne işleniyor.Peki risk tespiti yaptırmak zorunlu mu?


Risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, ülkemizde pek çok binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığı, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığı, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı belirleniyor. 


Bu yüzden, konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun görülüyor.

Riskli binalar nasıl tespit edilecek?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com