18 / 04 / 2024

Risk tespiti yaptırmak isteyen bir malike diğer maliklerin engel olması halinde ne yapılacak?

 Risk tespiti yaptırmak isteyen bir malike diğer maliklerin engel olması halinde ne yapılacak?

Eski ve yıpranmış binaların yıkılıp yerine yeni sağlam yapıların inşa edilmesi için kentsel dönüşüm kararı alınabiliyor.Peki risk tespiti yaptırmak isteyen bir malike diğer maliklerin engel olması halinde ne yapılacak?


Risk tespiti yaptırmak isteyen bir malike diğer maliklerin engel olması halinde ne yapılacak?

Kentsel dönüşüm adı altında binaların yıkılıp yerine sağlam binalar inşa edilmesi için maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları müracaat üzerine, Bakanlığımızca lisans verilen ve listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesi ile www.kentseldonusum.gov.tr adresinde güncel olarak yayımlanan kurum veya kuruluşlarca yapılıyor.

Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar alınmasına gerek duyulmuyor. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterli oluyor.

Risk tespitinin yaptırılması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.Fakat, pek çok binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığı, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığı, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı belirleniyor. 

Bu nedenle, konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun oluyor. 

Kanun hükümlerinden faydalanılabilmesi için malikler tarafından Bakanlığımızca lisans verilen kurum veya kuruluşlara risk tespitinin yaptırılması şartı bulunuyor. Peki risk tespiti yaptırmak isteyen bir malike diğer maliklerin engel olması halinde ne yapılacak? 

Riskli binaların tespitini, tahliyesini ve yıktırılmasını engelleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuluyor.

Kentsel dönüşüme nasıl itiraz edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com