30 / 04 / 2024

Rezerv alan ilanı nasıl yapılır?

 Rezerv alan ilanı nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında söz konusu olan kavramlardan biri olarak rezerv alan diğer bir adıyla yeni yerleşim alanı karşımıza çıkıyor. Peki rezerv alan ilanı nasıl yapılır?İşte rezerv alan ilanı..


Rezerv alan ilanı nasıl yapılır?

Yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere,  TOKİ  veya idarenin talebine bağlı olarak ve Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlar rezerv alanı oluyor.


Rezerv alanı için sunulan teklifte, alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını,alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesi belgeleri isteniyor.


Riskli alanlarda yaşayan kimselere; inşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek, hazır projelerden daire vermek ve sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak gibi seçenekler yer alıyor.


Kentsel dönüşüm projesi kapsamında gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri de, Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlemesi talebinde bulunabiliyor.Maliye Bakanlığı rezerv yapı alanına ilişkin görüşünü otuz gün içinde bildiriyor.


Rezerv alan ilanı!

Rezerv yapı alanlarda, Kanunun amacı çerçevesinde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek ve Kanunda öngörülen amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere;


a) Riskli alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli 

yapılarda ikamet edenlerin nakledileceği rezerv konut ve işyerleri,


b) Riskli alanlarda ve bu alanlar dışındaki riskli yapılarda ikamet etmeyen kişilere satışı yapılabilecek her türlü yapı ile gelir ve hasılât getirecek her türlü uygulama,yapılabilir ve bu alanlar yeni yerleşim alanı olarak kullanılabilir.


Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri