12 / 05 / 2024

Paylı mülkiyet nedir?

 Paylı mülkiyet nedir?

Paylı mülkiyet ile ilgili yasal hükümler, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor.Buna göre paylı mülkiye nedir?işte mülkiyete ilişkin bilinmeyenler..


Paylı mülkiyet nedir?

Türk Medeni Kanununa göre paylı mülkiyette birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor.Paylı mülkiyet ilişkisi ya bir hukuki işlemle ya da bir idari işlemle veyahut kanundan kaynaklanan nedenle tesis edilmiş olabiliyor.


Paylı mülkiyet konusu eşyanın kullanılabilirliğinin ve değerinin korunması için zorunlu olan yönetim işlerini yapmak ve gerektiğinde mahkemeden buna ilişkin önlemlerin alınmasını istemek,eşyayı bir zarar tehlikesinden veya zararın artmasından korumak için derhâl alınması gereken önlemleri bütün paydaşlar hesabına almak ortak yükümlülükler arasında bulunuyor.


Paylı mülkiyetten doğan veya paylı malı ilgilendiren yönetim giderleri, vergiler ve diğer yükümlülükler, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paydaşlar tarafından payları oranında karşılanıyor. 


Paydaş istediğinde payını kısmen veya bütün halinde başkasına devredebilme hakkına sahip oluyor. Bu aynı zamanda paylı mülkiyeti, elbirliği mülkiyetinden ayıran özelliklerden biri oluyor.


Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmelerin resmi şekilde yapılmaları gerekiyor.Tapuya şerh konulabileceği de kabul ediliyor.


Kanun yapılan bu anlaşma ile sürenin 10 yıldan fazla olamayacağını hükme bağlanıyor. Sözleşme 10 yıldan uzun bir süre için usulüne uygun olarak yapılmış ise, 10 yıldan sonrası için kararlaştırılan süre paydaşları bağlamıyor. Paydaşları bağlayan başlangıçta ki 10 sene oluyor.


Türk Medeni Kanununa göre kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hale getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabiliyor.


Elbirliği mülkiyeti nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com