
Miras, elbirliği halinde ve paylı mülkiyet olarak iki şekilde intikal edilebiliyor. Miras intikali için belgeler ile birlikte taşınmazın yer aldığı tapu dairesine müracaat ediliyor.Peki miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?
Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?
Ölüm gerçekleştiğinde ölen kişinin alacak ve borçlarının yasal mirasçılarına geçmesi miras intikali olarak ifade ediliyor.Miras, elbirliği halinde intikal edildiği gibi, paylı mülkiyet olarak da intikal edilebiliyor.
İntikal işlemini tüm mirasçıların birlikte değil de; bir tek mirasçının intikal işlemini yapması durumunda iştirak halinde mülkiyet söz konusu oluyor.
Mahkemeden alınmış veraset belgesi ile malikin adına kayıtlı taşınmaz malın, kanuni mirasçıları adına kanuni miras payları oranında hissedarlık esasına göre intikal yoluyla tescili işlemi ise paylı intikal olarak ifade ediliyor.
Mirasın doğrudan doğruya paylı mülkiyet (hissedarlık) esasına göre tescili için tüm mirasçıların veya yetkili vekillerinin iştirak halini (elbirliğini) bozduklarına dair isteği olması veya bu yönde bir mahkeme kararı getirilmesi gerekiyor. Peki miras intikali için gerekli belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Miras intikali için belgeler ile birlikte taşınmazın yer aldığı tapu dairesine müracaat ediliyor.İşte miras intikali için gerekli belgeler..
Miras intikali için gerekli belgeler..
- İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malların ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılardan birinin sözlü beyanı,
- İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu,
- İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise ayrıca temsile ilişkin belge,
- Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
- Medeni Kanunun yürürlük tarihi olan 4 Ekim 1926 tarihinden sonraki ölümlerde murise ait veraset ilamı veya belgesinin aslı veya mahkeme veya noterce onaylı örneği
- Medeni Kanundan önceki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden önceki ölümlerde) mahalle veya köy ihtiyar kurulunca düzenlenen ilmuhaber veya mahkemeden alınmış veraset belgesinin aslı veya onaylı örneği,
- Taşınmaz malın niteliği bina ise deprem sigortası.
Miras intikali nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com