16 / 06 / 2024

Konut kira geliri istisna tutarı 2016!

Konut kira geliri istisna tutarı 2016!

Kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin konut kira gelirinin, istisna tutarını aşması durumunda beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. İşte konut kira geliri istisna tutarı 2016...


Konut kira geliri istisna tutarı 2016!

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mallarını kiraya vererek gelir elde eden kimseler,  Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergilendiriliyor.

GMSİ olarakta bilinen kira gelir vergisini, her kira geliri elde edenler değil, bir sene boyunca elde edilen geliri istisna tutarını aşan kimseler ödüyor. Söz konusu istisna sınırı her yılyeniden belirleniyor.


Vergi ödemeleri bir önceki yıliçerisinde elde edilen kira gelirleri için yapılıyor. Buna göre 2016 yılında ödenen vergiler, 2015yılında elde edilen kira gelirleri oluyor.


2016 yılının kira gelir vergisi için ilk taksit ödemeleri Mart ayı yapılıyor. Kira gelir vergisi 2. taksit ödemesi ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. 


Kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin konut kira gelirinin, istisna tutarını aşması durumuda beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. İşte konut kira geliri istisna tutarı 2016...


Konut kira geliri istisna tutarı 2016...

Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (201 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesi gerekmiyor.


Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.

Online kira vergisi ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com