08 / 05 / 2024

Konut kira artış oranı Nisan 2015!

 Konut kira artış oranı Nisan 2015!

Nisan 2015 dönemine ait enflasyon oranları bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı.Buna göre Nisan ayında kira artışı nasıl hesaplanacak?İşte konut kira artış oranı Nisan 2015..


Konut kira artış oranı Nisan 2015!

Kiracılık hukukuna göre, kira sözleşmesinin yenilenmesi ile ev sahibinin de kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Ancak Borçlar Kanunu gereğince ev sahiplerinin kiracısına yapacağı zam belli koşullara bağlanıyor.


Kanunda madde 344'te yer alan esaslara göre, "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Kira bedelinde yapılacak artışlar Üretici Fiyat Endeksi oranlarına bağlanıyor. Söz konusu enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.peki Konut kira artış oranı Nisan 2015 nedir?


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Buna göre 3 Nisan'da açıklanan enflasyon oranlarına göre, Nisan ayında kiracılara yüzde 3,41 oranında zam yapılacak.


Nisan ayı konut kira artış oranı hesaplama örneği:

Kira bedeli: 1.000 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 3,41

Yıllık zam bedeli: 34,1 TL

Zamlı kira bedeli: 1.034,1 TL

Üretici Fiyat Endeksi Mart 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com