07 / 05 / 2024

Konut kira artış oranı Mayıs 2015!

 Konut kira artış oranı Mayıs 2015!

Borçlar Kanununa göre enflasyon oranları doğrultusunda, kiracıya zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak zamda ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. İşte konut kira artış oranı Mayıs 2015..


Konut kira artış oranı Mayıs 2015!

Konutunu kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor.


Borçlar Kanununa göre; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflar arasında bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak işyeri ve meskende yapılacak bu zam farklı şekilde hesaplanıyor. Meskenlerde TÜİK tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi oranları kullanılırken; işyerlerinde ise sözleşme serbestisi uygulanıyor. İşyeri sahipleri kontratta yazan esaslara bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Mayıs ayında kira sözleşmesi yenilenen meskenlerde kiracıya yapılacak zam hesabında kullanılan oranlar 4 Mayıs 2015 tarihinde TÜİK tarafından açıklandı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Yukarıda yer alan verilere göre, ev sahipleri kiracısına en fazla %4,80 oranında zam yapabilecek.

Kira zam oranı 2015 Mayıs!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com