18 / 05 / 2024

Konut kira artış oranı Ağustos 2015!

Konut kira artış oranı Ağustos 2015!

Konut kiralamalarında uygulanacak kira artış oranları her ay TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanıyor. Peki, Ağustos ayında kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte konut kira artış oranı Ağustos 2015..


Konut kira artış oranı Ağustos 2015!

Kira sözleşmesi, gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya için imzalanıyor. Sözleşme kapsamında kira süresi, kira bedeli  gibi bilgilere yer veriliyor.


Kira süresinin bitmesi ve yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılabiliyor. Kirada yapılacak artışlar dönemin enflasyon oranlarına göre belirleniyor. Peki, Ağustos ayında kira artışı ne kadar yapılacak? 


Borçlar Kanununa göre meskenlerde kira artış hesabında Üretici Fiyat Endeksi oranları kullanılıyor. Ancak buoranlar işyerleri için geçerli olmuyor.


Kira artış hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Kira hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Konut kira artış oranı Ağustos 2015 verileri şu şekilde sıralanıyor:


Konut kira artış oranı Ağustos 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre kira artış hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre kirada Ağustos ayında %5,62 oranında zam yapılabilecek.

Ağustos ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com