Taşınmazlar kiraya verilirken yapılan kira sözleşmeleri yenilediği zaman kiracıya kira artışı yapılıyor.Peki kira artış oranları nasıl hesaplanır?işte kira artış oranı hesaplama 2015..
Kira artış oranları nasıl hesaplanır?
Mesken,işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasındaki hukuki hak ve sorumluluklara Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor.
Taşınmaz kiralanırken ev sahibi ve kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor.Kira sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda kira artış konusu meydana geliyor.Kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kiracıya belli oranda zam yapılabiliyor. Ancak mal sahibi kiracısına istediği oranda zam yapma hakkına sahip olmuyor.Peki kira artış oranları nasıl hesaplanır?
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki(ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.Ancak bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. Kanun kapsamında yapılan düzenlemelere göre işyeri kiracısına 2020 yılına kadar sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.
Mesken kira artış hesabında kullanılan üretici fiyat endeksi oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.
Söz konusu ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.Kira artış hesabında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.Kira artış oranı örnek hesaplaması şu şekilde:
Ocak dönemine ait yurt içi üretici fiyat endeksi oranları 3 Şubat 2015 tarihinde açıklanmıştı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.
Kira artış oranı hesaplama formülünde, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre geçtiğimiz ay kira bedelinde en fazla %3,28 oranında zam yapıldı.
Örneğin, mevcut kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Kira bedeline yapılacak 32,8 TL'lik zam ile yeni kira döneminin kira bedeli en fazla 1032,8 TL olarak belirlendi.
Kira artış oranı hesaplama programı!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com