18 / 05 / 2024

Kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?

Kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?

Ev kiralamak isteyen kişiler emlakçı aracılığıyla kiralık daire buluyor ve anlaşıyor ise komisyon ödemek gerekiyor. Peki kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?


Kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlak  kiralama, satış ve benzeri konularda aracılık etme, danışmanlık hizmetleri sunma ve konuyla ilgili tapu kadastro, belediye, noter ve vergi dairelerindeki resmi işlemleri takip etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiye emlakçı adı veriliyor.


Simsar oalrakta bilinen emlakçılar,müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda olup, sözleşmesiz hizmet veremiyor.


Emlakçıya, taşınmaz alım satım ve kiralama işlemlerinde alıcı ve satıcının emlakçı aracılığı ile buluşması ve anlaşmaları halinde emlakçıya komisyon ödeniyor. Emlakçıya ödenecek komisyon ücreti gerçekleşen bu satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Emlakçı komisyonu, tarafların aralarında imzaladkları komisyon sözleşmesi doğrultusunda ödeniyor. Kiralama ve satış işlemlerinde komisyon farklı oranlarda hesaplanıyor.Peki kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..


Gayrimenkul kiralamada komisyon bedeli, kontrat süresi ne olursa olsun, 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV tutarında tahsil ediliyor.Söz konusu komisyon ücreti sadece kiracıdan tahsil ediliyor. Bu bedel, bir defaya mahsus olmak üzere alınıyor.

Emlak komisyonu sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com