02 / 05 / 2024

Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Aidat binalarda yaşayan ev sahibi ya da kiracılardan ortak kullanımların giderini karşılayabilmek için alınıyor.Peki kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?


Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Site yada apartmanda yaşayan ev sahibi ya da kiracılardan ortak kullanımların giderini karşılayabilmek için toplanan bedele aidat adı veriliyor.

Aidat kapsamında içerisinde bahçe giderleri, kapıcı gideri, yapılan tamirat bedelleri gibi ödemeler bulunuyor. Bu ödemelerin zamanında yapılması düzenin sağlanmasına ve apartman ya da sitelerin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Aidatları ödeme ile yükümlü olan asıl kişiler ev sahipleri oluyor. Ancak kira sözleşmelerinde evi kiralayan kişiye aidatları ödeyecekleri maddesi de eklenebiliyor. Bu durumda ev sahibi aidat ödemesinde aradan çıkıyor. Aidat ödemeyen kiracıya apartman yönetimi tarafından dava açılabiliyor. 

Eğer kiracı aidatını ödemez ise ve kira sözleşmesinde aidatlarımı eksiksiz ödeyeceğim gibi bir madde bulunuyorsa kendisine dava açılabiliyor. Eğer kiracı ödeme yapamıyor ise bu ceza hacze çevrilebiliyor.Peki kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Ev sahibi kiracısına kira sözleşmesinde aidat konusu ile ilgili bir madde koymamış ve zorunluluk yüklememiş ise gerekli aidatları ev sahibinin ödemesi gerekiyor. Sözlü olarak yapılan konuşmalar kesinlikle kanıt olarak alınmıyor. Çünkü aidat ödemesini yapması gereken kişi kanunlara göre ev sahibi oluyor.

Bu yüzden  kira sözleşmelerinde aidat konusuna önem verilmesi gerekiyor. Çünkü ödenmeyen aidatlar ileride davalar ile sonuçlanıyor ve hacizlere kadar varan sıkıntılar getirebiliyor. 

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya ihtar çekebilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com