12 / 05 / 2024

Kiracılara kaç ay ve ne kadar kira yardımı yapılacak?

 Kiracılara kaç ay ve ne kadar kira yardımı yapılacak?

Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilen yapıların malik ve kiracılarına yapılan yardımlar arasında kentsel dönüşüm kira yardımı da bulunuyor.Peki kiracılara kaç ay ve ne kadar kira yardımı yapılacak?


Kiracılara kaç ay ve ne kadar kira yardımı yapılacak? 

Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan riskli yapılar yıkılıyor. Bu süreçte binaları yıkılan kimselerin mağduriyetinin en aza indirgenmesi için devlet birtakım yardımlarda bulunuyor.


Bu yardımlar arasında kentsel dönüşüm kira yardımı bulunuyor. 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun maddesine göre anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. Kira yardımı için başvurular il Müdürlüklerine yapılıyor. İl Müdürlüğü talebi Bakanlığa iletiyor. 


Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabiliyor. Fakat kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı bulunuyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapıyor.Peki, 2015 yılında kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?Kiracılara kaç ay ve ne kadar kira yardımı yapılacak? 


Kentsel dönüşüm kira yardımı 18 ay boyunca yapılıyor. 2014 yılında 680 TL olan kira yardımı miktarı, 2015 yılında 735 TL oldu. 


Buna göre, 6306 sayılı yasa kapsamında maliklere 18 ay boyunca sadece sahip oldukları ve ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için kira yardımı 735 TL olarak ödenecek.

Riskli binalar nasıl tespit edilecek?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com