Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kira sözleşmelerinin her nüshası ayrı ayrı aynı oran ve miktarda damga vergisine tabi oluyor.Peki kimler damga vergisinden muaf tutuluyor?İşte kira sözleşmesi damga vergisi muafiyeti!
Kira sözleşmesi damga vergisi muafiyeti!
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği ve bunun gibi birçok maddeye yer verilmesi olarak tanımlanıyor.
Kira sözleşmeleri şahit huzurunda yapılabilirken,noter huzurunda da yapılabiliyor.Noterde yapılan kira kontratları karşılığında tarafların damga vergisini ödemesi gerekiyor.
Damga Vergisini ödeyenler kağıtları imzalayanlar olarak karşımıza çıkıyor. Kira kontratı damga vergisi beyannamesi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde vergi dairelerine beyan edilmesi gerekiyor.
Bir sayfadan fazla olarak düzenlenen kira sözleşmelerinde her sayfa için ayrı ayrı, aynı oranda damga vergisi ödemesi talep ediliyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor.
Kira sözleşmesi damga vergisi muafiyeti!
Konut kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı, gerçek kişilerin konutlarını mesken olarak kiraya vermesi halinde kira sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutuluyor.
Damga vergisi oranları, her sene başında yeniden belirleniyor. 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ gereğince kira mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.
Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.
Kira sözleşmesi nasıl sona erer?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com