Kira sözleşmesi, bir malin kullanılmasının, belli bir bedel karşılığında, başka bir kişiye bırakılmasını düzenleyen, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanıdır. Peki kira sözleşmesi nasıl sona erer?
Kira sözleşmesi nasıl sona erer?
Kira sözleşmesi, süre belirtilmişse sürenin bitimiyle, belirtilmemişse feshi ihbar ile son bulur. Süresiz sözleşmelerde her iki taraf da feshi ihbarda bulunabilir; ihbardaki sürenin dolmasıyla sözleşme sona erer.
Varlığı, sözleşmenin yürütülmesini tahammül edilemez bir hale getiren haklı sebeplerin ortaya çıkması halinde taraflardan her biri, diğerine tam bir tazminat (adi kirada altı aylık, hasılat kirasında bir yıllık kira bedeli kadar) vermek şartıyla kira sözleşmesinin bitiminden önce feshi ihbar edebilir. Kiracı kira bedelini ödemez ise ihtarname gönderilerek ödeme için kendisine, (altı ay ve daha fazla süreli) adi kirada otuz gün, (altı aydan az süreli) adi kirada altı gün; hasılat kirasında altmış gün süre tanınır. Bu sürelerde kira ödenmezse sözleşme feshedilir. Kira bedelini süresinde ödememeleri sebebiyle bir yıl içinde kendilerine haklı olarak iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca bir ihtara gerek olmaksızın kira süresinin bitiminde kiralayan tarafından tahliye davası açılabilir. Kiracı iflas edip de birikmiş ve işleyecek kiralar için münasip bir süre zarfında teminat veremezse, kiralayan sözleşmeyi feshedebilir. Kiracının ölümü halinde mirasçılar, en yakın zamanda tazminat vermeksizin sözleşmenin feshini ihbar edebilir. Kiracı, kira süresinin bitiminden en az onbeş gün önce taşınmazı tahliye edeceğini kiralayana yazıyla bildirmediği takdirde sözleşme süresi aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.