27 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi 1 yıldan az olabilir mi?

Kira sözleşmesi 1 yıldan az olabilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme kiralama süresi boyunca kiracı ile mal sahibinin haklarını koruyor. Peki kira sözleşmesi 1 yıldan az olabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Kira sözleşmesi 1 yıldan az olabilir mi?

Kira sözleşmesi, kanunda "kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak ifade ediliyor. 


Kira sözleşmesi yazılı olarak yapılabileceği gibi sözlü olarak da yapılıyor. Fakat, olası bir sorunda ispat açısından yazılı sözleşmeler tercih ediliyor. 


Kira sözleşmelerinde kiraya dair bilgilere yer veriliyor. Peki kira sözleşmesi 1 yıldan az olabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Kanunda bu konu ile ilgili herhangi bir süre sınırlaması bulunmuyor. Mesken kiralamalarında genellikle kiralamalar senelik olarak yapılıyor. Ancak kira sözleşmesi 6 aylık, 1 yıllık olabileceği gibi 10 yıllık da olabiliyor.


Borçlar Kanunu:


Kira süresi

MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Kiracı kaç ay kira ödemezse tahliye edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com