17 / 05 / 2024

Kira kontratı kimler arasında yapılır?

 Kira kontratı kimler arasında yapılır?

Kira kontratında dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kira bedelini ödeme şekli gibi bilgilere yer veriliyor.Peki kira kontratı kimler arasında yapılır?


Kira kontratı kimler arasında yapılır?

Kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı,kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.Peki kira kontratı kimler arasında yapılır?


Kira kontratı,Taşınmaz mal sahibi ile kiracı arasında yapılıyor.Taşınmaz mal sahibi ile kiracı arasında yazılı olarak hazırlanan kira kontratı taşınmaz sahibi içinde kiracı için de önemli bir belge olarak karşımıza çıkıyor.  Kira kontratlarının özel bir şekil şartı bulunmuyor. Tarafların taleplerine göre kira kontratı hazırlanabiliyor.


Yazılı olarak yapılacak kira kontratını taraflar kendi aralarında imzalayabildiği gibi, noter önünde de imzalanabiliyor. Kontratın imzalanması durumunda iki durumda da kira kontratı resmi bir evrak olma özelliğine sahip oluyor.


Kira artış oranında yasal zorunluluk olan Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre bir fiyat artışı belirlenmesi önemli oluyor. Gayrimenkuldeki bütün demirbaşlar kiralayan tarafından kontratta açıkça belirtilmiş olması gerekiyor.  Ayrıca çalışır olup olmadığına da dikkat edilmesi kiracı açısından önemli oluyor.


Taşınmaz mal sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kontratın, doğru eksiksiz ve net bilgilerle doldurulması gerekiyor. Kira kontratında dairenin özellikleri, kira ücreti, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin belirtilmiş olması gerekiyor. 

Kira kontratı formu nasıl doldurulur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com