04 / 05 / 2024

Kira kontratı damga vergisi oranı 2015!

Kira kontratı damga vergisi oranı 2015!

Noter onayı ile yapılan kira kontratı damga vergisi kapsamına giren kağıtlar arasında yer alıyor.Peki kira kontratı damga vergisi oranı 2015 ne kadar?İşte kira kontratı damga vergisi oranı 2015..


Kira kontratı damga vergisi oranı 2015!

Kira kontratı taşınmaz mal sahibi ile kiracı arasında iki tarafında hakları gözetilerek yapılıyor.Kira kontratı noterde yapılıyorsa damga vergisine tabi kağıtlar arasında yeini alıyor.


Kira kontratı damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınıyor. Damga vergisinin ödemekle yükümlü kişiler o kağıtları imzalayanlar oluyor.İmza atanlardan biri muaf veya resmi daire ise damga vergisinin mükellefi diğer kişi oluyor. 


Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kâğıtların vergisini, Türkiye`de bu kâğıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar ödüyor. 


Kira kontratı damga vergisi oranı 2015!


Bir sayfadan fazla olarak düzenlenen kira kontratlarında her sayfa için ayrı ayrı, aynı oranda damga vergisi ödeniyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor.

 

Ödenecek olan damga vergisi kira bedeli üzerinden hesaplanıyor. Sözleşmede kaç nüsha olduğunun belirtilmesi gerekiyor.


Kira kontratı damga vergisi oranları 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı. 2015 yılı için, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.


Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.




Kira kontratı örneği 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com