26 / 04 / 2024

Kira artış oranı yüzde kaç?

Kira artış oranı yüzde kaç?

Yıllık kira sözleşmelerinin sona ermesi durumunda kira bedelinde artış söz konusu oluyor. Kira artış oranları üretici fiyatları endeksini geçmeyecek şekilde yapılıyor.Peki kira artış oranı yüzde kaç?


Kira artış oranı yüzde kaç?

Tarafların anlaşması ile kira sözleşmesi yenilenen kiracılara ev sahipleri belli oranlarda kira bedeline zam yapılabiliyor.


Kiracılara yapılacak zam oranları 2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile üretici fiyet endeksi (ÜFE) ye bağlanıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Kiracının kira bedeline yapılacak zam dönemin ÜFE oranlarından yüksek oranda hesaplanamıyor.İşyeri kiralamaları için ÜFE söz konusu olamıyor.2020 yılına kadar işyeri sahipleri kiracılara istediği oranda zam yapabiliyor.


Kira zam hesaplamalarında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiğine ilişkin açıklama ise yine TÜİK tarafından yapıldı. Yapılan açıklamaya göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerekiyor.Peki kira artış oranı yüzde kaç?


Her ay TÜİK tarafında kira artış yüzdeleri açıklanıyor ve aydan  aya farklılık gösteriyor.Bugün itibari ile Nisan ayında kiralara uygulanacak olan kira artışı açıklandı.Açıklanan enflasyon oranlarına göre, Nisan ayında yüzde 3,41 oranında zam yapılacak.TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Nisan 2015 kira artış oranlarına ilişkin diğer bilgiler şu şekilde:


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,05 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %4,68 artış, imalat sanayi sektöründe %0,98 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,51 artış ve su sektöründe %0,53 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz (%41,61), kok ve rafine petrol ürünleri (%5,97), metal cevherleri (%2,94) alt sektörleridir. Buna karşılık giyim eşyası (%-2,44), içecekler (%-0,49) ve kömür ve linyit (%-0,17) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış enerji malında gerçekleşti.


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Mart ayında en yüksek aylık artış enerji mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

Kira artış oranları nasıl belirlenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com