21 / 09 / 2024

Kira akdinin feshi!

Kira akdinin feshi!

Kiralayan ve kiracının aralarında imzalanan kira akdi, bazı durumlarda feshedilebiliyor. Peki kira akdinin feshi nasıl yapılır? İşte kira akdinin feshi..


Kira akdinin feshi!

Konut ve işyeri kiralamalarında taşınmaz sahipleri ve kiracı arasında kira akdi imzalanıyor.Bu akdin imzalanması ile kiralayan ve kiracı bazı hak ve görevelere de sahip olmuş oluyor.

Kira akdi belirli yada belirsiz süreli olarak yapılabiliyor.Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira akdinde  kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli oluyor; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.

Kira akdi kapsamında kiralanan taşınmaz malın özelliklerine, kira süresine, kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihler gibi yapılan anlaşmaya istinaden bilgilere yer veriliyor. 

İmzalanacak kira akdinde kira bedeli, kira süresi, kira bedelinde yapılacak artış oranı, depozito, kiralanan yerin kullanım amacı ve kiralanan yerin durumu, demirbaşların durumu gibi bilgilerin detaylı olarak belirtilmesi gerekiyor. Peki kira akdinin feshi nasıl yapılır?

Borçlar Kanunu kapsamında belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on sene geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor. 

Genel esaslara göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı kira akdini sona erdirebiliyor.  Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor. 

Borçlar Kanununa göre kira akdinin feshinin nedenleri şu şekilde sıralanıyor:

Kira akdinin feshi..

a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,

belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

b. Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

Kira akdi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com