24 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kira yardımı 2015!

 Kentsel dönüşümde kira yardımı 2015!

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binası yıkılan taşınmaz maldaki hak sahipleri için kira yardımı yapılıyor.Peki kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl yapılır?İşte kentsel dönüşümde kira yardımı 2015..


Kentsel dönüşümde kira yardımı 2015!

Kentsel dönüşüm adı altında anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması durumunda geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması durumunda ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Kentsel dönüşümde kira yardımının alınabilmesi için bazı koşulların sağlanması gerekiyor.1 Ocak 2015 itibari ile uygulamaya giren yeni sisteme göre 6306 Sayılı Kanun çerçevesinde riskli bina maliklerine sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılabiliyor. 


Aynı zamanda kira yardımı tediyelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranıyor.  Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olanlardan sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın her yıl açıklamış olduğu kira yardımı bedelleri, illerin nüfus sayısına göre değişiyor.Nüfusu az olan illerde kira yardımı bedeli azalıyor.


Söz konusu kira yardımı için başvurular il Müdürlüklerine yapılıyor. Kentsel dönüşümde kira yardımı için başvuru formunun doldurulması ve kira yardımı için gerekli belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler şu şekilde:


1- Nüfus cüzdanı fotokopisi 

2- Konut veya işyerinin tapu senedi 

3- Riskli bina tespit raporu inceleme formu 

4- Tahliye ettiğime dair yeni adresimi gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği

5- İkamet ispatı için son 3 aylık fatura 

Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com