06 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşümde, gayrimenkullerinden anlaşma yolu ile çıkan maliklere kira yardımı yapılıyor.Peki kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar?İşte kentsel dönüşümde kira yardımı 2015..


Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar?

Riskli alanlarda yer alan riskli binalar kentsel dönüşüm kapsamına dahil ediliyor.Kentsel dönüşüm kapamında riskli olan bu binalar yıkılarak yerine yeni imar yönetmeliklerine uygun binalar inşa ediliyor.


Bu süreçte evlerini anlaşma yolu ile tahliye eden hak sahiplerine birtakım finansal destekler sağlanıyor. Söz konusu destekler içerisinde kira yardımı da bulunuyor.


Anlaşma ile evlerinden tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren mesken ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Kiracıların konut satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebiliyor.Peki kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar?


2014 yılında 680 TL olan kira yardımı miktarını 735 TL oldu. Ocak 2015 itibariyle kentsel dönüşüm kira yardımı, aydan aya ödeniyor.


Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyordu. Ancak, kentsel dönüşüm kira yardımındaki bu "5 aylık toplu ödeme"den de vazgeçildi.


Ayrıca kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı bulunuyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı için nereye başvurulur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com