11 / 05 / 2024

Kayyım ne iş yapar?

 Kayyım ne iş yapar?

Medeni Kanun kapsamında yer alan vasi hakkındaki esaslar, aksi belirtilmiş olmadıkça kayyım hakkında da uygulanıyor.Peki kayyım ne iş yapar?Kayyımın sorumlulukları nelerdir?İşte kayyımın görev ve sorumlulukları..


Kayyım ne iş yapar?

Kayyım belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kimse olarak tanımlanıyor.Kayyım mahkeme tarafından bazı durumların meydana gelmesi ile atanabiliyor.


Kayyımın bazı görev ve sorumlulukları bulunuyor.Medeni Kanunda yer alan hükümlere göre kayyumun sorumlulukları şu şekilde:


Kayyumun sorumlulukları

I. Belli bir iş

MADDE 459.- Belli bir iş için görevlendirilmiş olan kayyım, vesayet makamının talimatına aynen uymak zorundadır.


II. Malvarlığının yönetimi

MADDE 460.- Kayyım bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnız o malvarlığının yönetim ve korunması için gerekli olan işleri yapabilir.


Kayyımın, bunun dışındaki işleri yapabilmesi, temsil olunanın vereceği özel yetkiye, temsil olunan bu yetkiyi verecek durumda değilse vesayet makamının iznine bağlıdır.


Kayyım, uzun bir süre haber alınamayan birinden geriye kalan malların hiç bir kimse tarafından yönetilmediği takdirde, söz konusu malların yönetimi için atanabiliyor. 


Mal sahibi malını doğrudan doğruya yönetemiyorsa ve vekil atayamıyor ise, vasi tayinine gerek görülmüyorsa; kimsesi yoksa hastaneye veya bakım evine yattığı süre içerisinde kendisinin mal varlığının yönetilmesi için de kayyum ataması yapılabiliyor.


Vasinin atanması usulüne ilişkin kurallar, kayyım ve yasal danışmanın atanmasında da uygulanıyor.Kayyım veya yasal danışman atanmasına ilişkin karar, ancak vesayet makamının gerekli görmesi hâlinde ilân olunuyor.

Kayyum nasıl atanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com