23 / 11 / 2024

Kayyım atamasını kim yapar?

 Kayyım atamasını kim yapar?

Mal varlığını yönetmek için atanan kişiye kayyım adı veriliyor. Türk Medeni Kanununda da yer alan kayyımın ataması nasıl olur?Kayyım atamasını kim yapar?İşte kayyım atamasına ilişkin bilinmeyenler..


Kayyım atamasını kim yapar?

Türk Medeni Kanunu'na göre kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kişiye deniyor.Kanunda kayyımın konumu, kayyımlığın kapsamı ve malvarlığının yönetimi konularına açıklık getiriliyor.


Kayyımın ataması bazı durumlar söz konusu olduğunda gerçekleşiyor.Bu durumlar şu Türk medeni Kanunda şu şekilde sıralanıyor:


*Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile kısıtlının veya küçüğün menfaati çatışıyorsa.

*Yasal temsilcilerin görevini yerine getirmesine engel teşkil eden bir durum varsa,

* Ergin bir şahıs, herhangi bir sebeple benzeri bir sebeple bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse.


Temsil kayyımı, kendisine kayyım atanacak kimsenin yerleşim yeri vesayet makamı tarafından atanıyor.Yönetim kayyımı, malvarlığının büyük bölümünün yönetildiği veya temsil edilen kimsenin payına düşen malların bulunduğu yer vesayet makamı tarafından atanıyor.


Türk Medeni Kanununun 431.maddesine göre"Vasinin atanması usulüne ilişkin kurallar, kayyım ve yasal danışmanın atanmasında da uygulanır.Kayyım veya yasal danışman atanmasına ilişkin karar, ancak vesayet makamının gerekli görmesi hâlinde ilân olunur.


Kayyumun bazı görevleri de bulunuyor.Malvarlığını yönetmek, işletmek, bakım ve onarımlarını yaptırmak, işgal ve tecavüzlere karşı korumak ve gerekli diğer işlemleri yapmak,malvarlığının yönetiminden elde edilen gelirleri tahsil ederek bu Yönetmelikte belirtilen hesaplarda değerlendirmek,Malvarlığının yönetimiyle ilgili giderleri yönetim hesabından karşılamak,İhtiyaç halinde kayyımlık bürosunu oluşturmak kayyımın görevleri arasında yer alıyor.


Kayyum atama dilekçesi örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com