Türk Medeni Kanununda da yer alan bilgilere göre ilgili mahkemeler, gerekli gördüğü durumlarda gerçek veya tüzel kişilere kayyım tayin ediyor.Peki kayyım nedir?Kayyım nasıl tayin edilir?
Kayyım nedir?
Türk Medeni Kanununa göre kayyım,belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için atanan kişiye verilen isimdir.Kayyım aşağıda yazan durumlarda atanabiliyor:
-Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,
-Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,
-Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.
Bir kimseye kayyım atanması onun fiil ehliyetini etkilemiyor. Yasal danışmanlığa ilişkin hükümler saklı oluyor.Kayyımın görev süresi ve ücreti vesayet makamı tarafından belirleniyor.
Belli bir iş için görevlendirilmiş olan kayyım, vesayet makamının talimatına uymak zorunda oluyor.
Kayyım bir mal varlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnız o mal varlığının yönetim ve korunması için gerekli olan işleri yapabiliyor.
Kayyım, genelde veli ile küçük, vasi ile kısıtlı arasında menfaat çatışması bulunduğunda gerçek veya tüzel kişilerin yöneticileri hakkında sorunlar yaşandığında tayin ediliyor. Bunun dışında mal varlığı yönetimi için de kayyım ataması yapılıyor.
Açılmış mirasta bir mirasçının payını devralmış veya haczettirmiş olan ya da elinde mirasçıya karşı alınmış borç ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklı, sulh hakiminden bu mirasçının yerine paylaşmaya katılmak üzere bir kayyım atanmasını isteyebiliyor.
Kayyum nasıl atanır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com