02 / 05 / 2024

Kat mülkiyetinin sona ermesi!

 Kat mülkiyetinin sona ermesi!

İnşaatı tamamlanmış tamamen kullanılabilir bir yapıda bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyet, kat mülkiyeti olarak tanımlanıyor. Peki Kat mülkiyetinin sona ermesi işlemi nasıl gerçekleşir? İşte yanıtı...


Kat mülkiyetinin sona ermesi!


Tamamlanmış bir yapının (apartman) başlı başına kullanıma elverişli olan daire, dükkan, iş bürosu gibi bölümleri üzerinde ayrı ayrı mülkiyet kurulmasına olanak veren bir rejim. Türkiye’de kat mülkiyeti rejimi 23.6.1965 tarih ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile getirilmiştir. 


Bir binanın bağımsız kullanıma elverişli kısımlarına "bağımsız bölüm" ve bu kısımlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip kişilere "kat maliki" denmektedir. Bağımsız bölüm üzerinde mülkiyet hakkı, onun tümünü ve eklentilerini de kapsar. Her kat maliki ayrıca, bağımsız bölümün değeriyle orantılı olmak üzere, binanın mülkiyet payına da sahiptir. Bağımsız bölüme bağlı olan bu mülkiyete "arsa payı" adı verilir. Çatı, dam, teras, kalorifer ve kapıcı odaları gibi kısımlar "ortak yerler" dir. Buralardan ortaklaşa yararlanılır.


Kat mülkiyetinin sona ermesi


Her kat maliki, ana gayrimenkulün genel görünüşünü, kullanılışını bozmadan kendi bağımsız bölümünde istediği değişiklikleri yapabilir. Ortak yerlerde değişiklik yapabilmesi kural olarak, ancak kat maliklerinin oy birliğine bağlıdır. Bu konuda aralarında bir ihtilaf çıkarsa ilgili sulh hakimliğine başvurulur. 


Sulh hakimliğinin verdiği karar uygulanır. Kat mülkiyeti, kat malikinin sicildeki kaydının silinmesiyle sona erer.