
Bir binada yer alan bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti adı veriliyor. Peki kat mülkiyeti alma şartları nelerdir? İşte kat mülkiyeti alma şartları..
Kat mülkiyeti alma şartları nelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ifade edilen şekliyle kat mülkiyeti; tamamlanan bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmaz malın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurabilmelerini ifade ediyor.
Anataşınmazın tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamıyor.Peki kat mülkiyeti alma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Kat mülkiyeti alma şartları aşağıda sıralanıyor:
-Kat mülkiyetinin kurulması için öncelikle ana yapı tamamlanmış olması gerekiyor.Kat mülkiyeti ancak tamamlanmış yapılar üzerinde kurulabiliyor. Bir yapının belli bir kısmı bitirilmiş olsa dahi, bitirilen bölümlerde kat mülkiyeti kural olarak kurulamıyor. Plan ve projesinde mevcut olan tüm bağımsız bölümlerin bitirilmiş olması gerekiyor.
-Kat mülkiyeti kurulmak istenen yapının tümünün kâgir olması gerekiyor. Ahşap veya toprak yapılarda kat mülkiyeti kurulamıyor.
-Ana taşınmazın birkaç kişiye ait olması gerekmiyor.Tek kişiye ait bir ana taşınmaz üzerinde tek malikin istemiyle kat mülkiyeti kurulabiliyor.
-Kanunun kat mülkiyetinin kurulması için öngördüğü belgelerin tamam olması gerekiyor.
Kat mülkiyeti başvuru dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com