14 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti olmayan ev alınır mı?

Kat mülkiyeti olmayan ev alınır mı?

Hayallerindeki eve sahip olmak isteyen kimselerin herhangi bir sorunla karşılaşmamaları adına ev alma sürecinde ince eleyip sık dokumaları gerekiyor. Peki kat mülkiyeti olmayan ev alınır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Kat mülkiyeti olmayan ev alınır mı?

Ev alırken kişinin öncelikle yaşam tarzının göz önünde bulundurulması gerekiyor. Konumu ve şekliyle, sosyal aktivitelere uzaklığı, manzarası, kat sayısı, binanın yaşı gibi konuların uygun bulunması halinde ev satın almak için karar verilebiliyor.


Ayrıca tapunun da araştırılması, sağlam olup olmadığı gibi hususların da irdelenmesi gerekiyor. Peki kat mülkiyeti olmayan ev alınır mı? diyorsanız işte yanıtı... 


Kat mülkiyeti olmayan ev, resmi olarak inşaat halinde gözüken ve iskan belgesi olmayan ev oluyor. Bu nedenle bu yapılarda yapılan satışlarda dairenin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. 


Bir diğer ifade ile iskanı olmayan ev satışında alıcıya verilen tapu, kat irtifaklı tapu (arsa tapusu) oluyor. 


Oturma raporu alınıp kat mülkiyeti kurulana kadar da alınan ev arsa olarak gözüküyor ve tapudaki hisse  de arsa üzerindeki hakkı gösteriyor.


Bu durumda da, teorik olarak,  hissedarlardan birisi gidip izale-i şuyu davası açabiliyor ve arsa üzerindeki ortaklığın giderilmesini isteyebiliyor.  


Kat mülkiyeti olmayan evlerin satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. Bu nedenle bu evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. 

Ev alım satımında dikkat edilecek hususlar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com