29 / 04 / 2024

Kapıcı çalışma şartları!

 Kapıcı çalışma şartları!

Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esaslar yer alıyor.Buna göre kapıcı çalışma şartları nelerdir?


Kapıcı çalışma şartları!

Kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esaslar Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde yer alıyor.


Kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde;İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası hususlarının bulunması gerekiyor.


Çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saat oluyor. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabiliyor. Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabiliyor.


Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zamandır. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebiliyor. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmıyor.


Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebiliyor.Konut kapıcısına İş Kanunu hükümlerine göre ücret ödeniyor.İş Kanunu ile sözleşme hükümlerine göre hafta tatili veriliyor.


Kapıcıya İş Kanunu hükümlerine göre yıllık ücretli izin kullandırılıyor.Kapıcı yıllık ücretli izin, hastalık izni veya tatil günlerinde görevinden ayrıldığında yerine geçici kapıcı çalıştırılabiliyor.

Kapıcı hizmet sözleşmesi 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com