25 / 04 / 2024

Kapıcı sigortası nasıl yapılır?

 Kapıcı sigortası nasıl yapılır?

Konut Kapıları Yönetmeliğinde kapıcının maaşına,çalışma saatlerine,yıllık izni gibi konulara yer veriliyor.Peki kapıcıya sigorta yapılır mı?Kapıcı sigortası nasıl yapılır?


Kapıcı sigortası nasıl yapılır?

Kapıcı çalıştırılması gibi bir zorunluluk bulunmamakla birlikte bazı imar yönetmelikte kapıcı olması gibi bir madde bulunuyorsa o anagayrimenkulde kapıcı bulunması gerekiyor.


Toplanan kat malikleri toplantısında kapıcı çalıştırılıp çalıştırılmayacağına karar veriliyor.Kat maliki kanununa göre konut kullanımlı olup bağımsız bölüm sayısı 30’dan fazla olan ve katı yakıt kullanan kaloriferli veya kalorifersiz binalar için bir adet kapıcı dairesi yapılması zorunlu oluyor. 


Kapıcı ile iş sözleşmesi yapılması gerekiyor.Kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde; iş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası hususlarının bulunması gerekiyor.Peki, kapıcı sigortası nasıl yapılır?


Kapıcıların sigorta bildirimleri işe girmeden bir gün önce Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine elektronik ortamda da yapılabildiği gibi kuruma gerekli belgeler ile müracaat ederek de işlem yapılabiliyor.Kapıcı sigortası için bazı evraklar gerekiyor.Bu evraklar şu şekilde:


*2 adet SSK işyeri bildirgesi (matbu)

*İşyeri Yetkili Bilgileri (matbu)

*Nüfus Cüzdanı Sureti

*İkametgah İlmühaberi

*Belediye küşat ya da işyeri açma izin belgesi fotokopisi

vergi levhası fotokopisi

*Bağlı bulunduğu Oda, dernek veya birliklerden alınacak kayıt sureti

*Kira kontratı veya tapu fotokopisi

*İş ihaleli ise ihale sözleşmesi

*Defter ve belge düzenleyen muhasebeci-mali müşavirlerin belgesi

*İşveren vekillerinin noter tasdikli vekaletnameleri

*İş ihaleli ise ihale sözleşmesi veya işyeri teslim tutanağı

Kapıcı kaç saat çalışır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com