30 / 04 / 2024

Kadastro tespitine itiraz nasıl yapılır?

 Kadastro tespitine itiraz nasıl yapılır?

Kadastro teknisyenleri tarafından , taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumları ve üzerindeki hakları tespit ediliyor.Peki kadastro tespitine itiraz nasıl yapılır?İşte kadastro tespitine itiraz süreci..


Kadastro tespitine itiraz nasıl yapılır?

Kadastro, taşınmaz mal sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesini ifade ediyor.Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanına giriyor.


Kadastro müdürü tarafından kadastrosuna başlanacak mahalleyi veya köyü, en az on gün önce bölge merkezi ile çalışma alan ve komşu köy, mahalle ve belediyelerde alışılmış vasıtalarla duyuruluyor. Bu duyuruda çalışma sınırlarının tespitine hangi gün ve saatte başlanacağı da belirtiliyor.


Kadastro ekibi; kadastro çalışma alanı sınırının tespitinde il ve ilçelerin belediye sınırları ile köy sınırlarını dikkate alıyor ve sınırlar mahalle, belediye, köy idarî sınırları sayılmıyor.

 

Sınır tespitlerinde, komşu mahalle veya köyün bilgi ve belgelerinden istifade ediliyor. Tespit edilen sınır; harita veya ölçü krokisinde gösteriliyor.


Kadastro tespitine itiraz nasıl yapılır?

Kadastro Müdürlüğüne gidilerek 7 gün içerisinde kadastro tespitine itiraz edilebiliyor.Kadastro tespitine itiraz konusu ilgili kanun maddesinde şöyle açıklanıyor:


Madde 9 – Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar tespitlere itiraz edilebilir.

İtiraz, kadastro teknisyenliğine veya kadastro müdürlüğüne yapılır. Bu durumda itirazla ilgili tutanak veya ekleri en geç on gün içinde kadastro komisyonuna intikal ettirilir.


İtiraz sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabilir. Bir belgeye dayanmayan itirazlar incelenmez.İtiraz edenin ilan süresi içinde dava açma hakkı saklıdır.



İmar planı nasıl alınır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com