10 / 05 / 2024

2b arazisinde kadastro tespitine itiraz edilir mi?

2b arazisinde kadastro tespitine itiraz edilir mi?

2b arazilerin tespiti kadastro çalışmaları ile yapılıyor.Peki 2b arazisinde kadastro tespitine itiraz edilir mi? İşte 2b arazisinde kadastro tespitine itiraz..


2b arazisinde kadastro tespitine itiraz edilir mi?

2b arazisi, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler olarak biliniyor.


2b arazilerin satış işlemi tespit ve takdir edilen rayiç bedeller üzerinden yapılıyor. Başvuruda bulunan kişilere satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlanıyor.


Satın alma zamanı içerisinde idareye başvuran ve idare tarafından tespit edilen rayiç bedelini kabul eden kişiler hak sahibi sayılıyor. Hak sahipleri de güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren 8 ay içinde idareye başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını istenebiliyor. 


2b arazilerin tespiti kadastro çalışmaları ile yapılıyor.Peki 2b arazisinde kadastro tespitine itiraz edilir mi?


Kadastro tarafından tespit edilen sınır; harita veya ölçü krokisinde gösteriliyor. Kadastro teknisyenlerince tespit edilen sınıra 7 gün içerisinde kadastro müdürlüğü nezdinde itiraz edilebiliyor. İtiraz işleminin ilk adımı olarak kadastro mahkemesine bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. 


Kadastro tespitine itiraz dilekçesi örneği..

……………………… KADASTRO MAHKEMESİNE


DAVACILAR : 1-


2-


DAVALILAR : 1- Maliye Hazinesi


2- Orman Genel Müdürlüğüne İzafeten Orman İşletme Müdürlüğü


TALEP KONUSU: Kadastro tespitine itiraz


AÇIKLAMALAR :


1-……………… İli, …………… İlçesi, …………… Köyü, …… Ada, …… ve … numaralı Parsellerin orman vasfı ile maliye hazinesi adına yapılan tespite süresi içinde, itiraz etmiş bulunmaktayız.


2-Söz konusu taşınmazlar babamız ………………'dan bizlere intikal eden ………… vasfındaki taşınmazlardır. Taşınmazların belgesizden ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğinden dolayı paylarımız nispetinde, adımıza tescili için bu davayı açmak zarureti hâsıl olmuştur.


DELİLLER : Keşif, bilirkişi incelemesi, tanık ve sair yasal delillerin tümü.


HUKUKİ SEBEPLER: İlgili mevzuat.


SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz edilen ve re'sen tespit edilecek nedenlerle, ……………… İli, …………… İlçesi, …………… Köyü, …… Ada, …… ve …… numaralı Parsellerin orman vasfı ile maliye hazinesi adına yapılan tespite yapmış olduğumuz itirazımızın kabulü ile adımıza tesciline, yargılama harç ve masraflarının davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla talep ederim. 

…/…/…


Davacılar

2b arazisi alırken nelere dikkat edilmelidir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com