16 / 04 / 2024

İşyeri kira gelirinde istisna var mı?

İşyeri kira gelirinde istisna var mı?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince,mesken ve işyerlerinin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Vergiyi istisna sınırından yüksek gelir elde edenler ödüyor.Peki işyeri kira gelirinde istisna var mı?


İşyeri kira gelirinde istisna var mı?

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracılar oluyor.


Vergi için istisna sınırı belirleniyor ve istisna sınırını aşan kişilerin iki eşit taksit şeklinde ödemesini yapması gerekiyor.Peki işyeri kira gelirinde istisna var mı?


Meskenlerde de işyerlerinde de kira gelirinde istisna bulunuyor.İstisna sınırı her sene yeniden belirleniyor.2015 yılı için istisna sınırı şu şekilde;


-Meskenlerde 3 bin 300 TL,

-İşyerlerinde 27 bin TL .


Bu istisna sınırı aşan kişilerin Mart ve Temmuz ayı olmak üzere iki eşit taksit şeklinde kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor.Buna göre kira gelir vergisi iknci taksit ödemeleri 31 Temmuz tarihine kadar devam ediyor.

Kira gelir vergisi nereden ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com