16 / 05 / 2024

İşyeri kira geliri istisna tutarı 2015!

İşyeri kira geliri istisna tutarı 2015!

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Vergide her sene istisna tutarı belirleniyor.İşte işyeri kira geliri istisna tutarı 2015..


İşyeri kira geliri istisna tutarı 2015!

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Vergide her sene istisna tutarı belirleniyor.


Elde edilen gelirin bu tutardan yüksek olması halinde beyanname verilerek vergi ödeniyor. 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihinde elde edilen kira geliri için vergi Mart ve Temmuz 2015 tarihinde ödeniyor.Peki İşyeri kira geliri istisna tutarı 2015 nedir?


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar, (Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınıyor.)


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;

1.Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

2.Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, gayrimenkullerin tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.

İşyeri kira gelir vergisi hesaplama örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com